Verschil Tussen Objectieve en Subjectieve Argumenten (Uitleg)

examenoverzicht.nl

https://www.examenoverzicht.nl › a…
 
Argumenten zijn objectief wanneer ze feitelijk zijn en subjectief wanneer ze een mening, een gevoel, een vermoeden of een waardeoordeel bevatten. Subjectieve …

Een objectief argument hoeft niet verder te worden onderbouwd. Een objectief argument is namelijk altijd waar of niet waar en hierover kun je niet van mening verschillen. Een subjectief argument moet echter verder onderbouwd worden voordat je kunt spreken van een sterk argument. Kijk maar eens naar de volgende meningen en argumenten:

Ik ga morgen liever naar de Pathé dan naar het Fraterhuis, want de Pathé is dichterbij.

Ik ga morgen liever naar de Pathé dan naar het Fraterhuis, want de Pathé is een betere bioscoop.

Dat de Pathé dichterbij is, hoeft niet verder onderbouwd te worden. Je kunt hierover niet van mening verschillen. Dat de Pathé een betere bioscoop is, moet wel verder worden onderbouwd. Het kan namelijk zo zijn dat niet iedereen dit met jou eens is. Om dit argument sterker te maken, kun je er bijvoorbeeld het volgende aan toevoegen:

De stoelen zijn er zachter en je hebt er meer beenruimte.

Over het algemeen kun je zeggen dat objectieve argumenten sterkere argumenten zijn dan subjectieve argumenten, omdat ze geen extra onderbouwing nodig hebben. Wil je dus een goed betoog schrijven of een goed debat voeren, dan zal je jouw mening voornamelijk moeten onderbouwen met objectieve argumenten.