Rip's Blog

Een weergegeven levensverhaal

Mijn vrijwilligerswerk

Voor een organisatie in Spijkenisse werk ik als vrijwilliger, hierbij kom ik eens per week bij een “maatje”, een maatje is een persoon die zich alleen voelt of ziek is en/of oud is.

We maken dan een praatje, meestal luister ik naar hun verhalen of belevenissen, onder het genot van een bak koffie of thee of iets fris. Ik heb nu twee maatjes, een vrouw en een man. Bij de vrouw kom ik elke week op woensdagmiddag rond de klok van twee uur. Zij is licht aan het dementeren, herhaalt vaak tot heel vaak dezelfde informatie.

Maar ze is altijd blij als ik er weer ben, we lachen soms, maar zij geeft ook wel eens aan dat ze graag wil huilen, maar er komen geen tranen. Ik weet dan niet of ze niet meer weet dat ze heeft gehuild, of dat ze haar verdriet te ver heeft weg gestopt, of er gewoon geen verdriet meer te voelen is. Als ze iets herhaalt dan luister ik wel, maar soms wijzigt ze de gebeurtenissen of haalt haar zonen door elkaar.

Mijn mannelijke maatje is een oudere man die zich na het overlijden van zijn vrouw eenzaam begon te voelen, Ook omdat hij graag naar buiten wil, zolang het weer het toelaat. We hebben al menig tripje gemaakt. Genieten samen van de boten op de landtong bij Rozenburg, ik rijd hem daarnaar toe, want dat durft hij niet meer.

Ik heb mij ook aangemeld bij een vrijwilligersorganisatie die helpt mensen tot 55 jaar.

Ik help via MEE de moeder van een gezin met twee ochtenden in de week de kinderen samen met haar naar school te brengen. De andere dagen doet een vriendin van haar dat. Woensdag en donderdag ochtend ben ik rond acht uur inde ochtend bij haar. rond kwart over acht gaan we vertrekken met drie kinderen, twee gaan op een zelfde school en de andere naar een speciale school. Na afloop evalueren we het en sluiten het af met een kort gesprekje. Vaak ben ik dan al door haar afgezet bij mijn flatje.

Daarnaast ben ik voor een vrouw een luisterend oor. Zij komt met nogal wat nare levenservaringen. Zij vraagt niet om oplossingen, niet om raad, maar gewoon iemand die er voor haar is als zij over haar leven wil vertellen, dat helpt haar met het verwerken, daar put ik dan weer voldoening uit door er voor haar te zijn zoals ze dat wenst.

Ik help via SWO nu naast maatjes ook ouderen/alleenstaande met hun administratie.

© 2023 Rip's Blog

Thema door Anders Norén

error: Content is protected !! Inhoud is beschermd!