Werken als vrijwilliger

22 mei 2018 0 Door rene

Nu ik al een tijd niet meer verplicht wordt om te werken, doe ik wel vrijwilligerswerk al een aantal jaren. Eerst als chauffeur voor hetLeger des Heils (Salvation Army) samen met ee n collega haalde ik bij grote restaurants het overtollige brood, gebak, snacks, fruitshakes, smooties of soep op. Dat werd dan naar een grote verzamelplaats gebracht waar het werd gekoeld, of verder bewerkt om dan onder de behoeftige onder ons te verdelen. Dankbaar en toch ook wel leerzaam werk. Dat werk heb ik iets meer dan een jaar gedaan, toen ik wat dichter bij huis als vrijwilliger werk ging zoeken . Als hulp bij het invullen van administratieve zaken, zoals belastingen, aanvragen bijstand, schrijven van brieven, hulp bieden bij kleine schulden etc. Daarnaast zocht ik nog een ander soort werk meer op het sociale vlak. Ik werd een maatje voor de alleenstaande oudere/zieke medemens. Dat gaf mij heel veel voldoening. Ik bouwde een band op met een hele oude man, die vroeger als timmerman had gewerkt. Ik heb hem ruim een jaar begeleid/bezocht tot hij in december 2017 kwam te overlijden (net voor mijn verjaardag. De dinsdag ervoor zei ik hem nog ‘nou tot volgende week’ Helaas was dat niet meer mogelijk. Ik heb afscheid genomen op de begrafenis. T.z.t. zal ik nog zijn graf bezoeken.

Na een aantal maanden zonder maatje heb ik er nu twee. Een al wat oudere heer, bijna 87 jaar en een vrouw van 82. Ook met hen bouw ik nu een band op, bij de heer gaat het meer om het samen op stap gaan, bij de vrouw ga ik elke week  wel op bezoek.  Heel dankbare en vriendelijke mensen, waar ik met veel genoegen luister naar hun verhalen en belevenissen van vroeger en nu.

Samen met mijn maatjes heb ik er veel genoegen in, praten, luisteren, veel over vroeger toen alles ‘beter’ was. Al gaat dat bij een maatje niet op, maar dat is privé. Ik ervaar een gevoel van voldoening en dankbaarheid. Mijn hoop is dan ook dat mocht ik me alleen voelen er ook iemand voor mij is te vinden.

 

 

wordt aangevuld.